چاپ مخمل که به آن فلوک (flock- در لغت به معنی گروه، جمعیت، دسته یا خرده ریزه است) نیز می‌گویند، در حقیقت پوششی از جنس مخمل بوده که در رنگ‌های گوناگون و اندازه‌های متفاوت روی سطوح چسب‌کاری شده می‌چسبد. در واقع فرایند مخمل‌پاشی، فرو‌بردن پودرهایی در طول و سطح مقطع متفاوت، در سطوح چسب‌کاری شده است. از این روش روی سطوح ناصاف و غیر هندسی برای چاپ تنپلات و سطوح صاف برای چاپ نوشته و نقش می‌توان استفاده کرد. چاپ مخمل این امکان را به طراحان می‌دهد که دست به کارهای متنوع و خلاقانه‌ای بزنند.

 

نمونه‌ی چاپ مخمل

نمونه‌ی چاپ مخمل

 

 

مراحل انجام چاپ:

ابتدا طرح مورد نظر را که به صورت خطی طراحی شده همانند چاپ سیلک‌اسکرین شابلون سازی می‌کنند. سپس سطحی که قرار است چاپ روی آن انجام شود را روی یک سطح صاف قرار داده و شبیه به چاپ سیلک عمل می‌کنند. با این تفاوت که در اینجا به جای رنگ از چسب استفاده می‌شود. به محض چسب‌دار شدن سطح مورد نظر، پودر مخمل به آن پاشیده می‌شود. بعد از آن که خشک شد، کار را کمی می‌تکانند تا پودرهای اضافی اطراف محل چسب از بقیه جدا شود. مرحله مخمل پاشیدن را نمی‌توان با دست انجام داد، زیرا پودر مخمل به درستی در بافت چسب فرو نرفته و بعد از چندبار سایش از بین می‌رود. همچنین پودرها به گونه‌ای ناهموار، باعث ایجاد سطحی ناصاف می‌شوند.

 

چاپ مخمل

 

 

برای حل این مشکل دو راه وجود دارد:

  • شیوه پنوماتیک که پودرهای مخمل با استفاده از پمپ‌های باد به روی سطح چسب‌خورده پاشیده شده و می‌چسبد.
  • اما در روش الکترواستاتیک که با ایجاد میدان الکترواستاتیکی با ولتاژ بالا و قرار دادن سطح مورد نظر در این میدان، پودرها همزمان پاشیده شده و با شدت و به صورت عمود در محل چسب‌دار فرو می‌روند.

 

مواد قابل چاپ با این روش:

کاغذ، مقوا، شیشه، پلاستیک، کاغذهای پشت چسب‌دار و ورقه‌های pvc، چوب، چوب پنبه، پارچه، فلز و ….

کاربردهای چاپ مخمل :

بسته‌بندی‌های مختلف، ابزارهای صنعتی و پزشکی، پرچم، تی‌شرت‌های تبلیغاتی پارچه‌ای، کلاه، جواهرآلات، پارچه‌های جیر و مخمل، کاغذ دیواری با گل مخمل، عروسک، صندلی اتومبیل و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *