طلاکوب در واقع نوعی چاپ داغی است که در رنگ‌های متفاوت از جمله طلایی، نقره‌ای، آبی، قرمز … و به شیوه لترپرس در دو صورت دستی و ماشینی انجام می‌شود. اصطلاح طلاکوب به فویل استمپ نیز تلقی می‌شود. به این‌ دلیل که در گذشته از ورق طلا برای این منظور استفاده می‌شده است ولی امـروزه استفاده از انـواع فویل‌های متالایز یا پیگمنتی که می‌تواننـد رنگ‌های طلایـی، نقـره‌ای، مسی و … را داشته باشند، رواج یافته است. انتخاب هر کدام از سیستم‌ها بستگی به نیاز مشتری دارد. ساختار و نحوه الصاق آن نیز باید با توجه به اولویت‌های مورد نظر، انتخاب شود. این اولویت‌بندی می‌تواند بین کیفیت، سرعت، صرفه اقتصادی و عوامل این چنینی صورت گیرد. شیوه دستی برای کارهای با تعداد کم بکار می‌رود.

به این صورت که اول حروفچینی کرده و حروف را کنار هم قرار می‌دهند تا کلمه مورد نظر ساخته شود. سپس روی سطحی که قرار است طلاکوب شود یک لایه نازک از ورق مخصوص طلاکوب را قرار داده و با پایین آوردن اهرم دستگاه طلاکوب و فشار بر روی کاغذ طلایی و سطح مورد نظر جای آن حروف بوسیله ورقه نازک روی سطح ایجاد می‌شود.

 

چاپ داغی

 

 

انواع چاپ طلاکوب:

سیستم روتاری (Rotary) یا تخت (Flat bed)

امروزه طلاکوب چندرنگ، در ماشین‌های ترکیبی به صورت in-line بسیار رواج یافته که به صورت چند سیستم Flat bed کوچک و یا با سیستم روتاری در ماشین قرار می گیرد. کیفیت نورد در سیستم روتاری به خوبی سیستم تخت (flat bed) نمی‌باشد، اما با این وجود برای تیراژهای بالا از آن استفاده می‌شود.

از مزایای سیستم تخت، می توان به هزینه‌های کلی آن که بسیار به صرفه و دارای سیستم و ساختار ساده‌ای است اشاره کرد. همچنین می‌تواند برای چاپ‌ها On-Demand مورد استفاده قرار بگیرد.

سرعت ماشین‌های روتاری ۳۵-۴۵ متر بر دقیقه است و سیستم‌های تخت ۱۲۰ متر بر دقیقه است. دلیل این اختلاف زمان توقفی است (Dwell Time) که در ماشین‌های روتاری وجود دارد که عملیات الصاق به طور کامل صورت گیرد.

 

طلاکوب سرد:

از این روش نمی‌توان برای سطوح بدون پوشش (Coat) استفاده کرد چرا که چسب فویل توسط بستر مورد نظر جذب می‌شود. برای حل این مشکل می‌توان یک لایه پوشش اولیه (primer) روی آن سطح قرار داد (coat) اما با این حال باز هم فقط برای برخی مصارف کاربرد دارد. از مهم‌ترین مزایای این سیستم، اقتصادی بودن آن است. به طوری که در آن نسبت به طلاکوب گرم تا، هزینه ۵۰% کاهش می یابد. ولی از طرفی برای طرح‌های عالی و کیفیت بسیار خوب چندان مناسب نیست.

 

طلاکوب گرم:

این روش از لحاظ بصری به شدت جذاب‌تر است و جلب مشتری بیشتری را در پی دارد. به همین منظور از آن برای بسته‌بندی محصولات لوکس در رقابت طراحی بسته‌بندی، استفاده می‌شود. این نوع طلاکوب برای طراحی‌های خاص و لبه‌های شارپ و دقیق و با کیفیت مناسب است. همچنین استفاده از طلاکوب گرم در بازار رقابت بسیار رایج‌تر است.

البته گزینه‌ی ارزان‌تر دیگری که می‌تواند به طور کلی جایگزین طلاکوب‌ها باشد نیز وجود دارد و آن استفاده از مرکب نقره‌ای در تکنیک چاپی گراوور است که قادر است حجم زیادی از مرکب نقره‌ای روی سطح کار بنشاند. اما دانستن این نکته لازم است که به هیچ وجه سطح صیقلی و آیینه‌ای فویل‌‌های طلاکوب را نخواهد داشت و فقط برای تیراژ های بسیار بالا مقرون به صرفه است. هم چنین هزینه چاپ گراوور و سیلندر سازی آن بسیار زیاد می باشد.

چاپ داغی

 

FOIL SAVING:

این اصطلاح برای حفظ فویل و کاهش میزان باطله آن به کار می رود که در تولید انبوه و میزان مصرف مواد اولیه امری بسیار مهم و حائز اهمیت است.

سیستم‌های روتاری دارای ابزارهایی برای Foil Saving هستند که هنگام بروز مشکل، تغذیه فویل را متوقف می‌کند. این استفاده بهینه از فویل می تواند تا ۸۰ % فویل را ذخیره کند. ولی سیستم‌های طلاکوب تخت و طلاکوب سرد به علت استفاده از واحد UV Curing نمی‌توانند فویل را متوقف کنند.

 

مراحل انجام چاپ:

مراحل این شیوه چاپ شامل همان مراحل چاپ لترپرس است. از طرح مورد نظر که شامل نوشته‌ها و نقوش می‌باشد، فیلم و سپس کلیشه ناخوانا تهیه شده، در ماشین لترپرس قرار داده می‌شود. سپس با استفاده از حرارت و فشاور و همچنین قرار دادن ورقه طلا در زیر کلیشه، طرح را روی سطوح مورد نظر منتقل می‌کنند.

مواد قابل چاپ با این روش:

کاغذ، کاغذ پشت چسب‌دار، مقوا، PVC، طلق، چرم، گالینگور کتاب، پارچه، کالک، مخمل و یا حتی چوب.

کاربردهای چاپ داغی(طلاکوب):

قابل استفاده برای عنوان‌های روی کتاب، چرم روی کیف و وسایل تزئینی، کارت ویزیت، بروشور، کاتالوگ، طلاکوب لیبل و بسته بندی و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *