میتوان گفت یکی از پرکاربردترین چاپها، چاپ سیلکاسکرین میباشد. چرا که چاپ به وسیلهی سیلکاسکرین بر روی اشیای مختلف در شکلها و اندازههای گوناگون مقدور است و این بخاطر وجود تنوع در نوع مرکب قابل استفاده در این چاپ است. امکان انجام این چاپ هم به شکل دستی و هم ماشینی فراهم است. دامنهی کاربرد این چاپ از سادهترین و ارزانترین مرحله آن (که به عنوان چاپ صنعتی و در مورد کالاهای مصرفی بکار میرود) تا پیچیدهترین و پیشرفتهترین مرحله آن (که مناسب خلق آثار هنری است) گستردهاست.
از تصویر روی شیشههای شیر، آب معدنی و نوشابه، انواع متریالهای گوناگون مانند پارچه و چینی و سرامیک و فلز و تابلوهای راهنمایی و رانندگی و تابلوهای اسامی خیابانها و پلاک منازل، همچنین حروف روی دستگاههای صوتی و انواع لوازم و وسایل زندگی گرفته تا برخی از پوسترهای تبلیغاتی و کارهای هنری و غیره می توان به روش سیلکاسکرین تصویر چاپ کرد. همچنین این روش قابلیت چاپ بر روی اجسام با شکلهای مدور و غیر مسطح را نیز دارد که از این نظر در بین روشهای چاپی منحصربهفرد است.
مراحل انجام چاپ:
در این چاپ از شابلونی که به وسیله توری ساخته میشود، برای انتقال تصویر بر روی اشیای مورد نظر استفاده میشود. سوراخهای توری در اینجا نقش ترامهای چاپ را ایفا میکنند. به این صورت که هرچه توری ریزتر و ظریفتر باشد، به همان اندازه ترامها نیز دقیقتر بوده و کیفیت چاپ بهتر خواهد بود. ابتدا توری را بر روی چهارچوبی شبیه به بوم نقاشی میبندند، سپس سطح توری را به مادهی ژلاتینی حساس به نور آغشته کرده و طرح مورد نظر را روی آن قرار میدهند. در اتاق تاریک توسط یک منبع نور به آن نور تابانده شده و سپس با آب سرد یا کمی ولرم و با فشار، شابلون را ظاهر میکنند.
با فشار آب به توری، ژلاتینهایی که نور خوردهاند، از سطح شابلون کنده شده و سوراخهای لازم برای ادامهی کار در شابلون ایجاد میگردد.
در صورتی که طرح چند رنگ باشد میتوان به وسیلهی دستگاه Image setter خروجی هر رنگ را جداگانه تهیه کرد. و فیلمهای مورد نظر را برای استفاده در چاپ سیلکاسکرین به کار برد. بعد از آمادهسازی شابلون، متریالی که قرار است روی آن چاپ شود را روی سطح صاف قرار میدهند. کلیشه چاپ سیلک را روی آن گذاشته و رنگ را روی توری میریزند. سپس با یک تیغهی لاستیکی (اسکویجی) رنگ را به سمت دیگر متریال هدایت میکنند. به طوریکه رنگ در طول مسیر از سوراخهای ایجاد شده در توری عبور کند. در کارهای چند رنگ، بعد از خشک شدن یک رنگ، رنگ بعدی را چاپ میکنند.
سیستمهای ماشینی نیز به روشهای مشابهی کار میکنند.
دیدگاهتان را بنویسید